Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Köszöntő

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara és az OTDK Humán Tudományi Szakmai Bizottsága nevében köszöntjük a 35. OTDK Humán Tudományi Szekciójának minden résztvevőjét és minden további érdeklődőt!

A Miskolci Egyetem az észak-kelet magyarországi régió vezető felsőoktatási intézménye, szellemi központja. Nyolc karán több, mint félszáz szakon folytat képzést a Nemzeti Felsőoktatási Törvény által biztosított valamennyi oktatási és képzési szinten: a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen és a mesterképzésen át egészen a doktori képzésig és a továbbképzésig.

Az 1992/93-as tanévben kezdte meg működését a Miskolci Egyetemen a Bölcsészettudományi Intézet, az intézmény universitas-jellegét hangsúlyozva. Az akkori vezetés a lehető leghamarabb benyújtotta kérelmét a karrá válás szándékával, s ez 1997-ben sikeresen realizálódott – ezen időponttól integrálódott a bölcsészet- és társadalomtudományok oktatása az egyetem karainak sorába, ettől az évtől számítjuk a Bölcsészettudományi Kar „felnőtt-korát”.

A bölcsészet- és társadalomtudományi oktatás és kutatás, valamint a tanárképzés immáron több mint negyedszázados múltat mondhat magáénak egyetemünkön. Bár ezzel a BTK a fiatal karok közé tartozik, eredményei mégis magukért beszélnek: a kezdeti néhány egyetemi és két főiskolai szintű képzés ma már kibővült: a Bologna-folyamat bevezetése óta 11 alapszak, 18 mesterszak, 22 osztatlan tanári szakpár van a karon, számos szakirányú továbbképzés működik, és a tanulmányaikat még magasabb szinten tovább bővíteni kívánó végzett hallgatók az Irodalomtudományi Doktori Iskolában szerezhetnek PhD. fokozatot.

A Humán Tudományi OTDK a bölcsésztudományokat folytató hallgatók legnagyobb, kétévente sorra kerülő tudományos rendezvénye: konferencia és verseny egyben. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara alapítása óta egy alkalommal, 1997-ben szervezett OTDK Humán Tudományi Szekciót.

A jelen szekció megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint külső támogatók segítsége teszi lehetővé, amiért hálásak vagyunk. Köszönjük továbbá a különdíjakat felajánló személyek és intézmények támogatását, ami lehetővé teszi, hogy ilyen módon is elismerjük a hallgatók teljesítményét.

Reménykedünk abban, hogy a 2020-ban beállt rendkívüli egészségügyi vészhelyzet ellenére a konferencián szép számú résztvevőt köszönthetünk majd.

2021-ben is nagy örömmel várjuk tehát az OTDK-ra érkező hallgatókat, oktatókat és kísérőiket a 2019-ben ismét az ország legszebb campusának választott Miskolci Egyetemen!

Dr. Illésné dr. Kovács Mária
a Bölcsészettudományi Kar dékánja

Dr. Tasi Réka
a szekció ügyvezető elnöke